Historie

Van Uhm is een echt familiebedrijf. De grootouders van Truus van Uhm zijn ‘ooit’ begonnen aan de overkant van de straat.  Inmiddels heeft Yannick Salemink , van de vierde generatie, het stokje overgenomen. Het gastvrijheidsgevoel is de kinderen Van Uhm met de paplepel ingegoten. Van jongs af helpen ze mee in het bedrijf.

Horecafamilie

De Van Uhms kun je betitelen als een echte horecafamilie. Al aan het begin van de 20ste eeuw runden broers van Uhm her en der in de streek hun horecabedrijven. Willem van Uhm startte in die tijd Hotel Café De Zwaan in Wehl. Rond 1978 is Truus van Uhm (derde generatie) met het cafégedeelte doorgegaan.

Het snoepbakje

Alle stamgasten kennen ‘het snoepbakje onder de bar’. Van ouder op kind is deze ‘Van Uhm’ traditie moeiteloos overgedragen. Een snoepje halen bij oma Van Uhm in haar witte schort. Zo is het ooit ontstaan. En elk kind heeft dit snel door. Het gevulde snoepbakje staat nog steeds klaar voor de jongste bezoekers.

Schilderijen met een verhaal

Let goed op de schilderijen in Café van Uhm. Ze hangen er al jaren. Ooit zijn ze geschilderd door een kostganger van de familie Van Uhm. Truus van Uhm: “Mijn opa heeft me verteld dat de Nederlandse kunstschilder Wijnand Geraedts werkzaamheden verrichtte in de Sint Martinus kerk. Hij moest rondkomen van een karig inkomen. Mijn opa verschafte hem gratis kost en inwoning. Als tegenprestatie heeft de kostganger de schilderijen geschilderd met herkenbare café taferelen van lang geleden.  Zelfs de vroegere bewegwijzering is op één van de schilderijen te zien.” De schilderijen zijn authentiek en geven sfeer.

110 jaar Amstel van de tap

Het huisbier van Café van Uhm is Amstel. Sinds 1870 is dit bier goed; een Nederlands kwaliteitsproduct.  En wat goed is, vervang je niet. Bovendien past het no nonsense karakter prima bij de mentaliteit van de Wehlenaars. Ze laten zich het goed smaken. Het pils wordt getapt en per glas of als pitcher besteld. Een pitcher bevat 1,8 L bier. Met gemak schenk je daaruit 8 glazen.

Wehl en Karel de Grote

Is het waar? Dat weet niemand. Toch geloven veel Wehlenaars het verhaal dat Karel de Grote op de Hettenheuvel stond en uitkeek over de vlakte waar Wehl ligt. Hij sprak de beroemde woorden: “Wat Een Heerlijk Land.”  En de naam WEHL was geboren. Logisch dat dit verhaal aanhangers heeft in Wehl. Want Wehl is een fantastisch fijne plek om te wonen. Daar drinken we op!